Friday, 14 October 2011

Choclate Moist Cake

Bahan-bahannya

170.1gm butter
396.9gm gula halus
3 biji telur ayam

*Bahan2 ini digaul bersama dan ayakkan:

226gm tepung high protein/ gandum
63.8gm serbuk koko
½ sudu kecil garam
1 sudu kecil baking soda
11/2 sudu kecil baking powder
197.4gm air sejuk (baru keluar dari peti ais)

*Bahan2 ini dibancuh bersama:

1 sudu kecil Nescafe
1 sudu kecil air panas
1 sudu kecil esen vanilla(boleh juga diganti dengan esen oren)
1 sudu kecil chocolate/coffe paste/emulco

caranya:

1.Guna mixer, pukul butter dan gula hingga betul2 kembang
2.Masuk telur satu persatu pukul lagi
3.masukkan campuran yang dibancuh
4.Peringkat ni gunakan whisker atau spatula:
-masukkan bahan2 yang diayak sikit2 gaul satu arah hingga tepung hilang dari pandangan
-masukkan air sejuk dan gaul perlahan hingga rata.
5.Alas loyang dengan paper bake dan sapu butter
6.Kukus kek selama 11/2 jam dan tutup loyang dengan aluminium foil supaya air tak jatuh ke dalam kek.
7.Bakar pun boleh…suhu170°c selama 50-60minit.

Cubalah …insyaallah kalau buat dengan cara yang betul keputusannya pasti tak menghampakan…kalau nak lebih chocolaty lagi leh buh topping…250gm coklat masakan campur ngan 50ml susu cair,masakkan hingga secara double boiler dan tuangkan atas kek.selamat mencuba….

No comments:

Post a Comment