Tuesday, 16 December 2014

      Assalamualaikum.. Udoh lame bebonor rasenye teman idok bukok blog ni.. Atenyer udoh lupe bende2 ni.. Amaner taknyer skrg ni zaman makin canggih udah ade wassap, wechat, betalk, viber n macam2 lah lagi.. ok.. Ceritanya sekarang aku dilanda kebosanan dan kesedihan. Yelah, dah bosan ofkos le sedih. hehe.. Ade ke macam tu? Ntahla..

      Last day aku sekolah ialah pada 8 nov 2014.. hari tu hari yang paling sedih dalam sejarah form6 aku.. tak mau lah cerita.. bende dah lepas dah jadi sejarah dah pun.. tapi orang kata sejarah mungkin berulang.. lantaklah apa orang nak kata. yang penting sekarang ni, daripada peristiwa2 yang lepas aku belajar untuk menjadi seorang yang lebih matang.

     Tambah pulak sekarang aku dah umur 18 dah.. Takkan nak jadi budak2 macam dulu.. tak macho arr, ye idok? hehe.. Tapi dengar citer aku dah dapat panggilan interview dari giat mara untuk kurusus menjahit tu.. harap2 dapat la kursus tu.. sebab aku kalau boleh taknak cari keje.. aku malu nak jumpa orang2 kat luar sana tu.. tambah2 orang tu aku knal.. ahhh. tidakk.. so, kalau boleh biar aku dapat tawaran tu.. Amin.. sekian.

Wednesday, 4 June 2014

Serius aku tak tau nak cakap macam mana dah.. aku benci dya gila2.. blah la hang.. hang tu wujud sebab nak bagi aku gagal dalam exam je.. sumpah aku benci hang.. benci ketat2..
tolong arr.. jangan gunekan agama untuk bercinta.. last2 hang.. ngan aku2 sekali hanyut.. tolong la faham.. aku tak ready lagi semua ni.. jangan sampai aku keluarkan kata2 yang tak sepatutnya..
sekian terima kasih!!!!!!

Saturday, 31 May 2014

Rezeki Tuhan :)

Hye guys.. dah lama tak updates blog.. sebenarnya memang tak ingat dah bende alah nih.. maklumlah dunia makin sibuk semuanya dah ada whatsapp, wechat, facebook, twitter dan macam2lah.. ops,, lupe pulak!! Sebenarnya saya nak share dengan semua tentang keputusan spm saya yang lepas(2013).. sorry la lmbat share walaupun saya tahu bukan ada siapa pun nak baca blog saya ni.. hehe.. keputusan spm saya bukan la hebat macam kawan2 saya yang lain.. biasa2 saja :) Apa yang saya nak share tu sebenarnya tentang peningkatan keputusan yang telah dikecapi sejak upsr(2008).. ok,, time upsr saya dapat 3A je..(3A2B) saya pun tak kisah sangat pasai result2 ni.. tapi yang duk bising kat saya macam biasalah..MAK saya.. mak mana tak sayang anak kan? pastu tak pa la.. mai pulak time pmr(2011) saya hanya mampu capai 4A.. lebih satu je dari upsr haritu tu.. redha je lah.. saya pun macam biasa.. masih cool and tenang saja.. tapi orang yang paling hot ialah MAK saya..hehe.. "awak ni bukan nak baca buku betul2", "macam mana awak nak masuk U nanti", "awak taknak ke masuk sekolah yang hebat2 kat luar sana tu"... ayat yang terbit dari mulut mak saya tu masih teringat2 sampai sekarang.. redha je la.. selang beberapa hari lepas tu.. mak saya tnya sek mana yang saya nak pergi lepas terima result.. tiba2 mulut saya terpacul kluar nama sek sepupu saya yg terletak di negeri perlis.. apa lagi mak saya terus call jpn perlis.. tak lama lepas tu buka sekolah.. saya masih di sekolah yang sama.. tiba2 suatu hari mak saya dtg ke sekolah saya and suruh saya kemas2 barang asrma.. saya agak hairan kenapa.. and mak saya terangkan kat saya yang saya layak ke sek yang kat perlis tu.. huhuhuhhh.. serius sedih giler.. nak tggal kawan2.. sekolah.. yang paling penting kenangan di asrama dengan kawan2.. tapi kemahuan mak ku turutkan. Senyum smpai ke telinga la mak saya tu. dapat jugak ke sekolah kerajaan.. kerana sebelum saya mmg dihntar ke sekolah swasta.. huh! jimat blnja sikit.. masuk je sek tu, saya dapat tawaran ke aliran sains sosial atau lebih mudah orang pggil kelas akaun.. dapat la gelaran 'budak kelas akaun' (padahal akaun tak penah luluih pun.hehehe).. belajar2 punya bljar.. mmg byk la perbezaan dgn sekolah yg lama..cara belajar yang sgt berbeza.. guru2 yg mahir dan garang2 belaka..hehe.. seperti biasa,, dimana2 ada kebaikan dan kekurangan masing2..tup2.. tibalah musim spm.. abih je spm... fuh! dapat jugak blik ke rumah sendiri setelah bertahun di negeri orang (negeri org la sgt).. bile result keluar saya still macam biasa.. cool je dpt result.. saya ni jenis tak berapa kisah sgt bende2 macam tu.. boleh la.. dapt 5A je..

so, secara keseluruhan result yang saya dapat 3A2B (upsr), 4A4B1C (pmr), 5A5B1C (spm)...
bukan nak bangga.. tpi yang saya perasan setiap kali exam mesti naik satu A..
dan skrg saya tgh buat stam.. dan saya berharap dapat tmbh lagi satu A untuk stam tahun ni (2014)..

SYUKUR ALHAMDULILLAH :)



Siti Maryam Murad a.k.a Mr.Evergreen.

Friday, 22 June 2012

Last minute work ~

Salam..
''Arini aku x pi kolah !''
5 kali dah aku duk taip benda yg sama je..
minggu nih pulak cikgu mintak kiteorg wat karangan satu malaysia tu..
dah la pnjng !
waduhh !!
semakin bnyk la keje aku..
dh la bgi last minit.. lagi bape ari je nk expired tarikh dye..
knp la x bgi awal2..
kalaw x.. xde la aku terkial-kial wat natang..
ape2 pon.. aku jugak.. sekurang-kurangnya dapat jugak sijil kebangsaan dri xde langsung..
thanks teacher..  
nasib baik bhse malayu.. kalaw b.i mmg aku x buat..
tpi dh kate wajib.. kene wat jugak la..huhuk
tpi sepnjang aku duk kat sek Agama Perempuan nih..
aku tgh tggu seseorng.. x taw la dye nk jguk aku ke x??
ok chow dulu..
busy crik bahan nk wat karangan..
Wassalam..

Friday, 18 May 2012

Salam 1 dunia..
Semalam ana x sekolah cuti..
Perlis cuti sebab Hari Keputeraan raja Perlis..
Hari ni hari jumaat,,
hari yg paling ana takut sbb hari ni ade addmath..
hari ni pulak ana amik result addmath..
lagi tambah cuak la..
FYI..
sebelum jawab addmath lagi ana dh taw result dye cam ne..
time jawab addmath bertambah2lah ana tahu bape markah addmath..
x yah sembang pasai nie..
ana dah tahu mesti dapat Gajah punye...
Tpi ana nyer math leyh than la..
x de arr sebelum nie asyik fail je..
kali nie dpat la jugak ok..
tpi thap c jer..
ok la dripada F @ G..
hahaha..
ok la xtaw la nk tulih ape..
saje la nk update blog yg dh nk usang nie..
ape2 pon..
'' PRACTICE MAKE PERFECT ''

Siti Maryam ... (^_^)

Saturday, 28 April 2012

~ yeah ~

Hahaha..
arini aku belajar naik motor ngan sepupu aku..
first time kot aku naik motor..

aku tetap serik nak naik mator...
x taw kenapa aku mmg fobia naik motor..

tpi adik aku nih hantu motor..
kakak dye punyala takut nk naik motor..

aku pon x tahu sebab ape aku fobia sgt ngan motor..
tpi disebabkan aku ni jeles sgt tgk adik dh pandai bawak motor.. 

tu yg usaha jugak..
tpi waktu first2 tu mmg aku jerit kuat gile kot..
nasib baik keliling nih sawah padi x de la org dgr..

mula2..
depa suh aku start motor..
aku cakap "weh aku x penah start motor, aku x taw"..
pastu depa kata " x kan dik ct x prnh bawak motor lnsg"..
I said " yes, I a'm"..

hahhaha
itu je la..
malas la nak menaip..
ok tido dulu..
wassalam..


Friday, 13 April 2012

~Homelive~

Minggu ni ialah minggu homelive aku... so aku nk berehat.. tpi disebabkan byk homework.. kena pusha la sikit... Arini aku ade kelas akaun.. best tpi agak merunsingkan fikiran bgi sape yang masih belum mahir like me.. so, kne la byk wat latihan.. aku pon x taw la macam mana aku leh masuk aliran akaun.. aku x minat.. mungkin aku telah ditakdirkan disini.. Allah merancang apa yg terbaik untuk ku.. itu yang aku pegang dri dulu hingga sekarang..
sama la jugak aku macam mana aku leh dpat masuk SMKAP.. aku x rancang semua tu.. tetibe smpai jugak aku disini.. Mungkin mmg sudah ditakdirkan.. Biarlah..
Siapa yang mampu melawan kuasa tuhan..
Kat sini mmg best..
tpi yang menyebabkan aku rimas ialah...
kalau bilik bekubang sikit, mesti nak kaitkan dgn kawin..
Kalau buat sesuatu yg x kna mesti dikaitkan dgn kawin..
macam la lepas abih sek terus boleh kawin..
Tpi bila difikirkan blik,, btui jugak.. wat malu je kalo kawin x pndai kemas rumah..lipat bju,, n macam2 la..
tpi stu kelemahan pelajar asrama yg x dpat dinafikan,, x pndi memasak.. macam aku..
bkn la x tahu langsung.. tpi kurang pendedahan tentang memasak..
selama ni pon aku masak tengok dulu resipi kat internet.. bile duk asrama semua org idangkan.. just nk beratur panjang je yg lemah skit..
Okla.. Aku x nak la merepek pnjang2.. saje nk update blog yg kian lama ditinggalkan..
Wassalam~~ miss u all Madidians..